این تحقیق در مورد ایمان می باشد و به طور کامل به تعریف ایمان، انواع، فواید و آثار آن می پردازد. این تحقیق به دانشجویان عزیز جهت درس های معارف (اندیشه اسلامی، تفسیر موضوعی و …) پیشنهاد می گردد.
مقدمه
ماهیت و مفهوم ایمان دارای ابعاد بسیار گسترده ای است که بررسی هر یک از جوانب آن مطالب قابل بحث فراوانی برای بیان خواهد داشت. در گذشته، پژوهش گران کلامی و فلسفی در فرهنگ دینی اسلام و مسیحیت به پژوهش و تحقیق در زمینه ی ارزش ایمان پرداخته اند. اما آنچه دراین پژوهش مدنظراست تحلیل و بررسی مهم ترین نوع آن یعنی ایمان به خداوند و روز قیامت می باشد.
در ابتدا توضیح مختصری در مورد معنای ایمان ارائه شده ، سپس جنبه های مختلف آن از دیدگاه اسلام مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. در ادامه برخی ازثمرات و نتایج مفید این اعتقاد مانند تحمل سختی ها و مصائب، جلوگیری از انحراف انسان به فساد اخلاقی توضیح داده می شود. نکته ی بارز در این پژوهش آن است که برای ارائه ی مطالب از آیات قران کریم و همچنین نکات ارزنده ای که در نهج البلاغه و دیگر کتب اسلامی روایت شده است استفاده شود تا ضمن سهولت درک مطالب برغنای آن بیفزاید.
مسئله ی مهم دیگردر این زمینه بررسی رابطه ی تنگاتنگ میان ایمان با عمل است . بی شک ایمان بدون عمل نمی تواند در زندگی افراد تاثیرگذار باشد. هر چند ایمان زبانی دارای خاصیت بالقوه ای است ولی نیازبه زمینه ی مساعد جهت شکوفایی دارد.
مهمترین و اساسی ترین و بهترین چیز برای هر مسلمان ایمان او است که براساس همین ایمان سایر اعمال او مورد قبول واقع می شود.پس از هر چیز یک تعریف صحیح و جامع در مورد ایمان آن است و شاید بهترین تعریف در مورد ایمان کلام مولای متقیان امیرالمؤمنین(ع) باشد که مولا علی(ع) در کلمات قصار 227 که می فرماید:«الایمان معرفةٌ بالقلب و اقرارٌ باللّسان و عملٌ بالارکان».
مولا علی(ع) در این کلمه قصار ایمان را دارای سه رکن دانسته اند اولا معرفت و شناخت ایمان یعنی اول معرفت و شناختی در مورد ایمان پیدا کند.پس اول یک شناخت صحیح و براساس یقین دومین رکن بعد از معرفت افراد زبان را بیان کرده اند یعنی اینکه با زبان افراد به آن چیزی که ایمان دارد را بنماید و سومین مرحله که باید ایمان نتیجه دهد عمل به ایمان یعنی اینکه اگر ایمان به چیزی دارد در عمل هم نشان دهد که به چنین چیزی ایمان دارد یعنی عمل خود نشان دهنده اعتقاد و ایمان به آن چیز باشد،بیشتر در این مورد توضیح نمی دهیم فقط در اندازه ارکان ایمان.
تعریف ایمان
درباره ی ماهیت و مفهوم ایمان تعابیر و برداشتهای متفاوتی وجود دارد. هریک از نوابغ و بزرگان علم ودین از نقطه نظر خود تعریفی منحصر به فرد از ایمان ارائه نموده اند.
در حدیثی از رسول اکرم (ص) در این باره آمده است:
ایمان قولی است که گفته می شود و عملی است که انجام می شود و شناختی از سوی عقلهاست.
فهرست مطالب
مقدمه
تعریف ایمان
ارزش ایمان
انواع ایمان
اولین ایمان،ایمان تقلیدی است
دومین نوع ایمان، ایمان تحقیقی است
سومین نوع از ایمان،ایمان زبانی است
چهارمین نوع از انواع ایمان،ایمان اضطراری است
نقش ایمان در ساختار اخلاق اسلامی
ماهیت ایمان
اصناف و درجات ایمان
متعلّقات ایمان
انسان و تمایلات حیوانى
اخلاق نیک و بد
اخلاق نیک
اخلاق بد
آثار و فواید ایمان
الف : فوائد و آثار جسمی ایمان به خدا در زندگی انسان
ب : فوائد روحی و فکری ایمان به خدا در زندگی انسان
1- آرامش روحی
2- ایمان به خدا سطح خواسته های انسان را ارتقاع می دهد
3- خوش بینى
4- امیدوارى
5- اطمینان خاطر
6- هدف دار شدن زندگی و نجات از پوچی
7- احساس عزت و غلبه
8- وقت شناسی ونظم
9- نترسیدن از غیر خدا
10- تاثیر در دیدگاه و نگرش در تمامی ابعاد زندگی
11- ایجاد سلامت روانی و رفع ناراحتی های روح و روان
12- ایجاد صبر و بردباری در برابر مشکلات
13- ایمان آرزو را تولید میکند
14- راحتی وجدان
ج : فوائد مادی
د : فوائد معنوی
1- گرایش به اخلاق
2- لذت معنوى
3- داشتن تکیه گاه محکم
4- نشاط معنوی
5- وسعت میدان دید ومعرفت
6- رحمت خدا
7- رستگارى
8- قبول موعظه
9- رسیدن به مقام رضا و خشنودی از خدا
و : فوائد اجتماعی ایمان به خدا
نتیجه گیری
منابع و مآخذ
فرمت فایل: WORD
تعداد صفحات: 48
مطالب مرتبط