این پاورپوینت درباره حسابداری مدیریت تولید بهنگام (Just in Time – JIT) است و به بررسی مفاهیم و استراتژی های اصلی این سیستم تولیدی می پردازد. شامل تاریخچه، ویژگی ها، مزایا و معایب تولید بهنگام و نقش حسابداری در کنترل موجودی ها و حذف ضایعات برای افزایش بهره وری است.
مقدمه
سیستم تولید به هنگام یکی از پیشرفتهترین سیستمهای برنامهریزی است که در صدر هرم سیستمهای نوین برنامهریزی وکنترل تولید قرار گرفته است. سیستم تولید به هنگام برای نخستین بار توسط تائیجی انو مطرح و در شرکت ژاپنی تویوتا به کار گرفته شد. در این سیستم ذخیرهسازی و انبارداری مواد و ملزومات به حداقل میرسد ولی خطر اختلال در فرآیند تولید افزوده میشود و هدف از برقراری و طراحی سیستمهای به هنگام جلوگیری از اتلاف منابع میباشد و بکارگیری این سیستم باعث کاهش قابل توجه کار در جریان ساخت زمان تحویل محصول به مشتری فضای مورد نیاز ضایعات دورریز و دوبارهکاری افزایش در بهرهوری بهبود روابط با عرضهکنندگان که بهتر و موفقتر هستند نیروی کار دارای انگیزه راضی و با نشاط تر اشاره کرد.
سیستم تولید به هنگام Just in time (JIT)
سیستم تولیدی به هنگام از نظر اینکه در جهت کاهش ضایعات گام بر میدارد یک رویکرد مدیریت عملیاتی و از نظر اینکه یکی از اهداف آن بهبود کارایی و کیفیت است یک رویکرد تکنیکی به شمار میرود از طرفی بعضیها آن را به دلیل اینکه سیستم تولید به هنگام یک مفهوم تولید جامع است رویکرد استراتژیک مینامند.
این سیستم شامل مجموعهای از تکنیکهای ساخت و تولید میباشد که با زمانهای انتظار خط تولید و سفارش و خرید و سطوح موجودی در هر مرحله از فرآیند در ارتباط میباشد.
استراتژییهایی که روش مذکور را حمایت میکنند
طراحی استقرار تسهیلات
طراحی محصول
برنامهریزی و زمانبندی تولید
جریان مواد
زنجیره تأمین
جنبههای انسانی سیستم تولید
تاریخچه تولید به هنگام:
تولید به هنگام یک فلسفه مدیریت ژاپنی است که از اوایل دهه 1970 در ژاپن مورد استفاده قرار گرفت و این فلسفه برای اولین بار توسط تائیجی اونو در شرکت تویوتا به عنوان ابزاری برای برآورده ساختن خواسته مشتری با حداقل تأخیر، معرفی و بهکارگرفته شده و این سیستم در طول بحران نفتی سال 1973 مورد حمایت وسیع قرار گرفته و پس از آن توسط سازمانهای زیادی مورد استفاده قرار گرفت.
مفهوم تولید به هنگام:
سیستم تولید به هنگام یک فلسفه تولیدی است که ضایعات مرتبط با زمان نیروی کار و فضای انبار را حذف میکند. در واقع پایه این مفهوم این است که شرکت فقط آنچه را که مشتری تقاضا میکند مطابق سفارش واقعی تولید میکند.
برخی تعاریف رایج دیگر تولید به هنگام:
سیستمی که اقلام مورد نیاز را در زمان و به میزان نیاز تولید میکند
فلسفه ای که بر روی حذف ضایعات در پروسه تولید تمرکز دارد
قطعات مورد نیاز برای تولید محصول نهایی درست در زمان نیاز به خط تولید اضافه شوند
فلسفه کنترل موجودی ها که هدف، نگهداری مواد کافی در مکان صحیح و زمان به موقع، برای ساخت مقدار دقیق از محصول
تعداد دقیق واحدهای مورد نیاز به هر یک از مراحل متوالی تولید در زمان مناسب آورده میشود
تعریف عمومی سیستم تولید به هنگام:
سیستمی جامع برای کنترل موجودیهای تولید است. به عبارت دیگر، نظام تولید به هنگام، با اصول و تکنیکهای خاص به دنبال حذف کامل اتلاف و افزایش بهره وری در تمامی فعالیتهای داخل و خارج سازمان است.
تعریف تولید به هنگام از نظر انجمن حسابداران رسمی آمریکا AICPA:
فلسفه ساخت برمبنای برنامه حذف ضایعات و هزینههای انبارداری و بهبود متوالی سودمندی که شامل اقدامهای موفقیتآمیزی از فعالیتهای ساخت موردنیاز محصول نهایی از طراحی مهندسی تا تحویل به انضمام تمام مراحل تبدیل مواد خام به جلو میشود.
اهداف آموزشی فصل:
سیستم تولید به هنگام
مفهوم تولید به هنگام
اجرای تولید به هنگام
ویژگیهای عمده تولید به هنگام در فرآیند تولید
مزایا و معایب تولید به هنگام
اهداف و اجرای تولید به هنگام
محدودیتهای تولید به هنگام
حسابداری سیستم تولید به هنگام
فرمت فایل: پاورپوینت
تعداد صفحات: 48
مطالب مرتبط