هلیله زرد

هلیله زرد
میوه آن تخم مرغی شکل و به رنگ زرد است و تازه آن به اندازه یک زردآلو است و خشک آن مانند زردآلوی خشک شده است که هسته در آن قرار دارد.

هنگام مصرف باید آن را شکست و هسته آن را دور انداخت و پوست و گوشت آن را مصرف کرد.

طبیعت آن سرد و خشک است.

هر روز صبح ناشتا اگر یک قاشق گوشت سائیده آن را با قند ساییده مخلوط کنید و بخورید ، معده را تقویت میکند ، سرگیجه را برطرف می سازد ،

معالجه کننده صرع صفراوی است ، مقوی بسیار خوبی برای مغز و قوای فکری است.

پوست آن را مثل غبار نرم بسائید و با کمی گلاب مخلوط نمایید و هر روز صبح و شب هر بار پنج قطره از آن را با کمی فاصله بوسیله قطره چکان در چشم بچکانید.

لک های سفید چشم را برطرف می سازد.

هلیله زرد : نحوه استفاده : هم خوراکی و هم برای سرمه چشم به کار میرود خواص : اگر سرمه شود برای اشک ریزی چشم مفید است و اگر یک در هم از را با قند بخورند معده و قلب را تقویت میکند. هلیله چندین گونه است زرد نارسیده ، هلیله سیاه هندی که رسیده و چاق تر از نارسیده است . هلیله کابلی از همه قسم های هلیله درشت تر است . هلیله چینی هم هست که از همه باریک تر و ریزتر و سبک تر است . بهترینش زرد بسیار ،زرد مایل به سبز سنگین وزن و پر مایه و سخت است . هلیله کابلی هر آنچه پر گوشت تر و سنگین تر است و در آب فرو نشیند و رنگش به سرخی بزند بهتر است . از هلیله چینی هر آنچه نوک دارد خوب است .

مزاج :می گویند هلیله زرد از سیاه آن گرم تر است . می گویند هلیله هندی کمتر از هلیله کابلی سرد است .همه ی هلیله ها سرد و خشکند . خاصیت :همه انواعش در بیماری مراره مفید است . آرایش:هلیله سیاه رنگ و رو را زرد می گرداند . دمل و جوش :همه انواع هلیله در معالجه جذام مفیدند . سر :هلیله کابلی دوای سردرد است و حواس و هوش و عقل را نیرو می دهد . چشم :هلیله زرد در سست شدن جسم معالج است و اگر در چشم بکشند مواد سیلانی را قطع می کند . سینه :خوردن آن تپش و علت ناشی از ترس را درمان می کند . اندام های غذا :هلیله عموماً و به ویژه دو نوع سیاهش و علی الخصوص پرورده مربای آنها تقویت معده می کنند ،سستی معده را از بین ببرند ، معده را دباغ می دهند ،تنقیه می کنند ، خشک می نمایند و کمک هضم طعام هستند . هلیله زرد باغ خوبی برای معده است .اما هلیله چینی در این عمل از کابلی ناتوان تر است .هلیله کابلی نوعی دل بهم خوردن به دنبال دارد . ولی در علاج استسقا سودمند است . اندام های دفعی :هلیله های کابلی و هندی با روغن زیتون بجوشند شکم را بند می آورند . هلیله زرد برای بیرون راندن صفرا و بلغم اندکی خوب است . هلیله سیاه سودا را بیرون می آورد و در علاج بواسیر مفید است . هلیله کابلی سودا و بلغم را خارج می کند و می گویند داروی قولنج است . تب ها :هلیله کابلی در علاج تب های کهنه مفید است

خواص:

. طبع آن سرد و خشک است.

۲. مقوی حواس پنجگانه می‌باشد.

۳. برای درمان جذام مفید است.

۴. برای سُستی چشم و آبریزش آن به چشم بکشید.

۵. مسهل صفرا و بلغم: پوست آن را در آبغوره خیس کرده صاف کنید روزی ۲ قاشق میل شود.

۶. تقویت کننده معده با قند کوبیده صبح میل شود.

۷. مقوی اعصاب و تقویت حواس می‌باشد.

۸. دفع کننده اخلاط مضر و غلیظ می‌باشد.

۹. ضد نقرس و اسید اوریک می‌باشد.

۱۰. مفید برای ورم طحال است.

۱۱. برای پادرد و کمردرد خوب است.

۱۲. کسانی که تب دارند مصرف نکنند.

۱۳. برای زیاد شدن نور چشم و تقویت بینایی: صبر زرد، کندر، هلیله زرد و مسطکی از هر کدام ۱۰ گرم مخلوط کرده بعد از غذای ناهار و شام یک گرم میل شود.

۱۴. برای درمان چشم درد از داروی شماره ۱۳ استفاده کنید.

۱۵. برای تسکین درد بواسیر، هلیله زرد، سورنجان و صمغ زرد از هر کدام ۱۵ گرم آسیاب کرده سپس بعد از ناهار و شام یک گرم میل شود.

۱۶. برای درمان دل پیچه ۵ گرم هلیله زرد را در آب جوش خیس کرده صبح ناشتا به مدت ۲ روز میل شود.

۱۷. برای رفع ترشی معده بالای غذا کمی میل شود.

۱۸. هلیله زرد برای سردردهای ناشی از صفرا نیز مفید می‌باشد هر شب یک گرم میل شود.

۱۹. هر که بخواهد عقلش زیاد شود روزی یک دانه هلیله بخورد.

۲۰. حضرت علی(ع) فرموده‌اند: اگر مردم می‌دانستند که هلیله زرد را چه خاصیتی است هم‌وزن طلا آن را می‌خریدند.

۲۱. برای درمان درد آرنج، زانو و دردهای مفصلی هلیله زرد و صبر زرد و سورنجان از هر کدام ۱۰ گرم کوبیده با گلاب مخلوط کرده سپس آن خمیر را به اندازه حبه نخود کرده روزی ۳ عدد میل شود.